1 meiviering


UITNODIGING

Kom naar de 1 meiviering in museum steenfabriek De Werklust Losser
Het 1 meicomité Enschede en omgeving is volop bezig met de voorbereiding van de 1 meiviering voor 2024. Het is voor de eerste keer dat dit evenement voor progressieve mensen wordt georganiseerd voor belangstellenden uit heel Twente. Er is gekozen voor een bijzondere locatie: Museum Steenfabriek De Werklust in Losser.
Het 1 meicomité is een samenwerking van PvdA, GroenLinks, SP, NCPN en FNV. Een linkse combinatie die de Dag van de Arbeid nu al voor de vijfde keer organiseert in de laatste jaren. Maar al eerder in de jaren zeventig en tachtig hielden progressieve politieke partijen en verwante organisaties 1 meivieringen. Deze lijn trekken wij door.
Het huidige 1 meicomité bestaat uit: Lenie de Jong (SP, voorzitter); Louis Rolevink (Gl,FNV, secretaris);en verder uit: René Tenkink (PvdA); Thomas de Jong (GL); Rik Min (NCPN, penningmeester en Eddy Hoogerwaard (NCPN); Herman Gooiker en Gezina van der Ven (beiden FNV).
Werklust, bijzondere locatie
Steenfabriek De Werklust is een bijzondere locatie aan de rand van Losser, Smuddeweg 3,
( aan de weg Enschede-Oldenzaal). Hier werden een eeuw lang stenen gebakken. Dat was zwaar lichamelijk werk. Op deze historische plek zijn alle productiemiddelen nog aanwezig waaronder een ringoven met 45 meter hoge schoorsteen. Vlakbij ligt de kleigroeve waar de klei als grondstof werd gedolven. De productieve jaren van De Werklust lag vooral in de periode 1910 tot 1985. Bekend werd de fabriek door de Gebroeders Osse (1923-1985) die er de zogeheten ossekopstenen maakten. Zij moderniseerden de steenfabriek bovendien. In 1999 werd De Werklust rijksmonument. Info: www.steenfabriekdewerklust.nl
Steenfabriek De Werklust is goed toegankelijk voor gehandicapten. Parkeren is mogelijk op een ruim terrein bij het complex. Ook is er een bushalte aanwezig.
Tegenwoordig is de steenfabriek een aantrekkelijk museum dat wordt gerund door vrijwilligers. Kortom een mooie plek voor viering van onze Dag van de Arbeid op woensdag 1 mei.
Thema: zwaar werk
Geïnspireerd door de oude steenfabriek kiezen wij voor dit jaar als thema: “zwaar werk”. Dit is weer actueel door de discussie en onderhandelingen tussen werknemers- en

werkgeversorganisaties over een vroegpensioenregeling voor mensen met een zwaar beroep. De huidige regeling loopt eind volgend jaar af.
Het programma begint om 20.00 uur en heeft plaats in de ruimte waar vroeger de stenen lagen te drogen. Dit geeft een leuke en bijzondere historische sfeer.
De 1 meitoespraak wordt dit jaar gehouden door Jimme Nordkamp. Hij was wethouder in Losser en sinds eind vorig jaar is hij Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA. Muziek wordt verzorgd door het progressieve koor Kanaljerood uit Hengelo. Zij treden met zo’n zes nummers op in een paar blokken met uiteraard als afsluiting de “Internationale”.
Workers Memorial Day
Nieuw is dit jaar het onderdeel “Workers Memorial Day”. Hierbij staan we stil bij de werknemers die door hun werk gehandicapt zijn geraakt of zelfs overleden. Dit specifieke onderdeel van het programma wordt verzorgd door de FNV met een spreker. Dat is Kitty Jong, vicevoorzitter landelijk FNV-bestuur, verantwoordelijk voor zorg, arbeidsomstandigheden, sociale zekerheid en medezeggenschap. Het einde van het programma is rond 21.00 uur. Daarna is er gelegenheid voor ontmoetingen, nadere kennismaking, gesprekken, etc. De sluiting van de avond wordt rond 22.00 uur verwacht.
Rondleidingen
Voor wie meer wil zien en beleven van de locatie van steenfabriek De Werklust is het mogelijk om tussen 19.00 en 19.45 uur een historische rondleiding te volgen. Ook kunnen liefhebbers een ritje maken met het treintje over het werkspoor naar de kleigroeve.
Bij binnenkomst krijgt iedereen koffie/thee met krentewegge. Verder krijgen bezoekers ieder een consumptiebon voor 1 gratis drankje (fris, bier). Meer consumpties zijn voor eigen rekening.
Enschede, maart 2024,
1 meicomité Enschede e.o.
Contactpersoon: René Tenkink (PvdA Enschede) Tel. 06 48189594
Mail: rtenkink@gmail.com